Η πανέμορφη επικράτεια των Πλαταιών ήταν γνωστή ήδη από τον Όμηρο και βρίσκεται στους πρόποδες του κατάφυτου Κιθαιρώνα. Εξαιτίας της αδιαμφισβήτητης πολιτιστικής κληρονομιάς της, η κοινότητα φέρει το όνομά της.

Ψηλά απλώνεται ο Κιθαιρώνας με την πλούσια χλωρίδα και χαμηλά ο απέραντος κάμπος. Απέχει μόλις 15 χλμ από την Θήβα και 60 από την Αθήνα.
Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει αληθινή φιλοξενία και να γευτεί το ντόπιο φαγητό που διαθέτουν οι παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού. Ασφαλώς φτάνοντας κάποιος στο χωριό οφείλει να πραγματοποιήσει μια πραγματικά ξεχωριστή περιήγηση στα ερείπια των αρχαίων Πλαταιών.

Συγκεκριμένα, σώζονται τμήματα από τον οχυρωματικό περίβολο των αρχαίων Πλαταιών,κάποια που χρονολογούνται στον 4ο αι. π.Χ και κάποια που ανάγονται στην προϊστορική εποχή. Σώζονται επίσης κάποιοι πύργοι, χτισμένοι στον περίβολο. Στο εσωτερικό του οχυρού και συγκεκριμένα στην βορειοδυτική πλευρά, βρίσκεται ο δωρικού ρυθμού ναός της Ήρας, όπου στην αρχαιότητα στέγαζε το άγαλμα της θεάς, φιλοτεχνημένο από τον φημισμένο γλύπτη Πραξιτέλη.Επίσης, σώζονται τα θεμέλια του βωμού που έχτισαν οι Έλληνες μετά τη μάχη των Πλαταιών, κατά παραγγελία του Μαντείου των Δελφών.
Η Μάχη των Πλαταιών το 479 π.Χ έχει μεγάλη ιστορική σημασία όχι μόνο για την περιοχή της Βοιωτίας αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, ακόμα και την Ευρώπη, καθώς οι ιστορικοί θεωρούν ότι η νίκη των Ελλήνων σε αυτή έσωσε τον ελληνικό πολιτισμό. Στους πρόποδες του Κιθαιρώνα, το πεδίο της μάχης έχει πλέον μετατραπεί σε αρχαιολογικό χώρο.

Tips

H μάχη των Πλαταιών υπήρξε κορυφαίο γεγονός της αρχαιότητας ενώ το πεδίο της ιστορικής μάχης έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος. Ορατά λείψανα του σημερινού χώρου αποτελεί ο οχυρωματικός περίβολος της αρχαίας πόλης, ο δωρικός ναός της Ήρας, ο Ξενώνας ή Καταγώγιον. Λίθινα θεμέλια αποδόθηκαν σε βωμό προς τιμή του Δία ενώ έξω από τα τείχη υπάρχουν ευρήματα από νεκροταφείο.

Φωτογραφίες