Το αρχικό όνομα του υπέροχου βουνού ήταν Αστερίων, αλλά αργότερα πήρε την ονομασία Κιθαιρών από τον ομώνυμο βασιλιά των Πλαταιών.

Ο Κιθαιρώνας, αυτός ο μαγικός ορεινός όγκος είναι συνδεδεμένος με πολλές θεότητες, αρχαίους ήρωες και πολλούς μύθους του θηβαϊκού κύκλου ( Λάϊος, Οιδίποδας ). Ορίζεται βόρεια από τις Ερυθρές, τις Πλαταιές και στα νότια από τα Βίλια και τον οικισμό Αιγόσθενα ( Πόρτο Γερμενό ).
Είναι ένας επιβλητικός ορεινός όγκος με ύψος 1409 μ. με κορυφή τον Προφήτη Ηλία ή αλλιώς και Ελατιά, σε μια απόσταση μόνο 4χλμ από τη θάλασσα. Τον περασμένο αιώνα υπήρχαν αρκετά ζώα, όπως ελάφια, ζαρκάδια, αγριογούρουνα και λύκοι. Κυριολεκτικά κατάφυτος από έλατα στα ψηλά και από πεύκα στα χαμηλά.

Πτήσεις για όλους!

Με ορμητήριο τον Κιθαιρώνα κοντά στις Πλαταιές κάθε χρόνο οργανώνονται πτήσεις για αυτόν που θέλει να ξεφύγει από την καθημερινότητα. Πέρασε ποτέ από το μυαλό κανενός να κάνει μια πραγματική πτήση μόνος, αυτός και ουρανός με τα δικά του φτερά; Και μόλις δύσει και σημάνει η ώρα του γυρισμού, να πακετάρει αυτά τα φτερά σε σάκο; Η ομορφιά της φύσης από ψηλά θα συνεπάρει τους τολμηρούς και τα συναισθήματα της απόλυτης ελευθερίας που θα νιώσει κάποιος, θα κάνουν την εμπειρία αυτής της πτήσης του αξέχαστη. Ο επισκέπτης θα ανακαλύψει τον υπέροχο κόσμο του αλεξίπτωτου πλαγιάς, έναν κόσμο ελευθερίας και δύναμης.

Στις βόρειες παρυφές του βουνού και σε υψόμετρο 580 μέτρων είναι κτισμένη η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος. Απέχει 4χλμ από τον Δήμο Πλαταιών, ενώ η πρόσβαση είναι ευχερέστερη από τις Πλαταιές. Καταπράσινο τοπίο και οργιώδης βλάστηση είναι το χαρακτηριστικό της Μονής. Πανύψηλα πεύκα, έλατα, καρυδιές, βελανιδιές, ένα πηγάδι, το οποίο εξακολουθεί να τροφοδοτεί με νερό, ομορφαίνουν το τοπίο και απαλλάσσουν την ψυχή σου από σκέψεις, γιατί εδώ πλησιάζεις περισσότερο προς τον « δημιουργό » των πάντων.

Tips

Τον περασμένο αιώνα υπήρχαν αρκετά ζώα, όπως ελάφια, ζαρκάδια, αγριογούρουνα και λύκοι. Κυριολεκτικά κατάφυτος από έλατα στα ψηλά και από πεύκα στα χαμηλά.

Φωτογραφίες