Εξέχουσα θέση στους φυσικούς θησαυρούς της Θήβας έχει το Δάσος του Μοσχοποδίου. Μια μεγάλη έκταση πρασίνου με αξιοσημείωτο βοτανικό πλούτο, που απλώνεται δίπλα στη Θήβα. Παρέχει στους κατοίκους και φυσικά στους επισκέπτες τις ευκαιρίες για περιβαλλοντική αγωγή, για ποιοτική αναψυχή και άθληση.

Στο κέντρο δεσπόζουν τα υψώματα Μεγάλη και Μικρή Ψηλόραχη, στα βόρεια ορίζεται από το λόφο Κουμέρκι και στα ανατολικά από το ύψωμα Σωρός (547μ.).
Θαλεροί και βαθυπράσινοι Μεσογειακοί θαμνώνες χρωματίζουν με ζωηρές πινελιές το τοπίο όλο το χρόνο. Τους συγκροτούν κυρίως αειθαλείς θάμνοι με σκληρά δερματώδη φύλλα. Έτσι, περιορίζουν τη διαπνοή και συγκρατούν την υγρασία στη διάρκεια του άνυδρου καλοκαιριού. Ο σχίνος, το πουρνάρι και ρείκι είναι από τα τοπικά φυτά στους Μεσογειακούς θαμνώνες.

Πολλά είναι αρωματικά, όπως το θυμάρι και οι λαδανιές, που πλημμυρίζουν με μυρωδιές το τοπίο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Οι φρυγανότοποι έχουν όψη εντυπωσιακή την άνοιξη όταν ανθίζει πλήθος από ετήσια ποώδη και πολυετή βολβώδη είδη. Την ανοιξιάτικη πολυχρωμία αντικαθιστούν σύντομα οι αυστηρές καφέ-πράσινες ή ξανθό-πράσινες αποχρώσεις του μεσογειακού καλοκαιριού.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία φυτών στο δάσος Μοσχοποδίου, ενώ μέχρι το 2003 είχαν προσδιοριστεί 200 περίπου είδη που ανήκουν σε 50 οικογένειες. Στη μεσογειακή ζώνη αναπτύσσεται πλήθος φυτών που την άνοιξη και το καλοκαίρι πλημμυρίζουν τα ξέφωτα με λουλούδια σε χρώματα φωτεινά. Χαρακτηριστικά είδη ανάμεσα τους ανήκουν στην οικογένεια της ορχιδέας (Orchidaceae), του κρίνου (Iridaceae), της τουλίπας (Liliaceae) καθώς και σε πάρα πολλές άλλες.

Ανάμεσα στον κόσμο των φυτών και στον άνθρωπο αναπτύχθηκε ένας σύνδεσμος που αναμφίβολα είναι τόσο παλιός όσο και η ανθρωπότητα! Περπατώντας στο δάσος του Μοσχοποδίου θα παρατηρήσουμε αρκετά είδη φυτών και μανιταριών που ήταν γνωστά ήδη από την αρχαιότητα: άλλα σαν σύμβολα κάποιου θεού, μερικά σαν στολίδια και αρκετά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες ασθένειες.
Το ανάγλυφο του Μοσχοποδίου είναι σχετικά ομαλό, ωστόσο σε ορισμένες θέσεις παρουσιάζονται σημαντικές κλίσεις. Στη βόρεια πλευρά που αποτελεί και τη λεκάνη απορροής προς την πεδιάδα της Θήβας και τη λίμνη Υλίκη, υπάρχουν πολλές χαράδρες που προσφέρουν μοναδική θέα.

Στο Μοσχοπόδι διοργανώνονται πεζοπορίες  και βόλτες με ποδήλατα για μικρούς και μεγάλους από τον δραστήριο Σύλλογο Χιονοδρόμων Ορειβατών Ποδηλατών Θήβας (ΣΧΟΠ). Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2262022420, 6979216785, 6977204329

Tips

Η βλάστηση στους βιότοπους όπως αυτός του Μοσχοποδίου συνδέεται με τον άνθρωπο, καθώς αναπτύσσεται σε ενδιαιτήματα που ο ίδιος δημιουργεί (άκρες δρόμων, αγροί, χώροι απόρριψης μπαζών κλπ).

Φωτογραφίες

Τοποθεσία