Η μυκηναϊκή ακρόπολη των Θηβών, η Καδμεία, καταλαμβάνει το κέντρο της σημερινής πόλης. Είναι χτισμένη σε έναν μεγάλο λόφο, που παρά την ανοικοδόμηση διατηρεί ακόμη και σήμερα το αρχικό του σχήμα.

Η αρχαιολογική έρευνα ταύτισε τις περίφημες Επτά Πύλες της Θήβας υποθετικά στις σημερινές επτά φυσικές εξόδους της πόλης, με βάση τις μαρτυρίες των αρχαίων συγγραφέων. Στο εσωτερικό της αρχαίας ακρόπολης, στον χώρο της αγοράς της σύγχρονης πόλης, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τμήματα μεγάλου μυκηναϊκού ανακτορικού κτιρίου, κατεστραμμένου από πυρκαγιά, το οποίο ταυτίστηκε με την «Οικία του Κάδμου», που σύμφωνα με την παράδοση, είχε αποτεφρωθεί από τους κεραυνούς του Δία και τα λείψανά της είχαν διατηρηθεί ως ιερός άβατος χώρος.

Στο τμήμα αυτό του ανακτόρου, γνωστό ως «Παλαιό Καδμείο», αποκαλύφθηκαν τμήματα μεγάλης τοιχογραφίας, με παράσταση πομπής γυναικών, μία από τις παλαιότερες και ωραιότερες της μυκηναϊκής εποχής.

Πηγή : https://www.mthv.gr/

Μυστικοί θησαυροί πολιτισμού

Η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή της Θήβας έφερε στο φως υπέροχες ανακαλύψεις που συγκινούν τον επισκέπτη. Στο μυκηναϊκό ανάκτορο η έρευνα έφερε στο φως το «Δωμάτιο του Θησαυρού» και τμήμα κτιρίου γνωστού ως «Οπλοθήκη». Εκεί αποκαλύφθηκαν και οι πρώτες θηβαϊκές «φοινικόφυλλες» πινακίδες Γραμμικής Β γραφής, στις οποίες αναγράφονταν ονόματα ανδρών.

Ο θησαυρός αυτός των γραπτών μνημείων κατατάσσει την Θήβα σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις του ελληνικού και ευρωπαϊκού χώρου από άποψη γραπτών μνημείων, όπως και γενικότερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Tips

Εκεί αποκαλύφθηκαν και οι πρώτες θηβαϊκές «φοινικόφυλλες» πινακίδες Γραμμικής Β γραφής, στις οποίες αναγράφονταν ονόματα ανδρών. Ο θησαυρός αυτός των γραπτών μνημείων κατατάσσει την Θήβα σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις του ελληνικού και ευρωπαϊκού χώρου από άποψη γραπτών μνημείων, όπως και γενικότερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Φωτογραφίες