Στις 4 Οκτωβρίου 2012 ο Δήμος Θηβαίων υπέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του Δικτύου Αδελφοποιημένων Πόλεων με Λίμνες.

Πρόκειται για πολύ σημαντικό θεσμό που σηματοδοτεί την φροντίδα για το περιβάλλον που χαρακτηρίζει τη Θήβα, αλλά ευνοεί και τον οικολογικό – περιπατητικό τουρισμό.
Στόχοι του δικτύου είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών και των επιχειρήσεων σε θέματα που αφορούν την προστασία των υδάτινων πόρων, και ιδιαίτερα των λιμνών, η ανταλλαγή εμπειριών διαχείρισης με άλλους Δήμους της Ελλάδας, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η δημιουργία ενός πλαισίου υγιούς ανάπτυξης παραλίμνιων περιοχών.

Στο δίκτυο Πόλεων με Λίμνες ανήκουν οι δύο φυσικές λίμνες Υλίκη και Παραλίμνη που ανήκουν στο Δήμο Θηβαίων και Ορχομενού, οι οποίες αποτελούν δύο πολύ σημαντικές φυσικές υδατοδεξαμενές της Στερεάς Ελλάδας και δέχονται τα νερά της λεκάνης απορροής του Βοιωτικού Κηφισού, από τον Σπερχειό και νοτιότερα. Τα πανέμορφα τοπία τόσο της Υλίκης όσο και της Παραλίμνης αποτελούν πόλο έλξης για Έλληνες και ευρωπαίους ταξιδευτές που αγαπούν το υδάτινο στοιχείο, την παρατήρηση του φυσικού τοπίου και τις υπαίθριες δραστηριότητες.

Tips

Στο δίκτυο Πόλεων με Λίμνες ανήκουν οι δύο φυσικές λίμνες Υλίκη και Παραλίμνη που ανήκουν στο Δήμο Θηβαίων και Ορχομενού, οι οποίες αποτελούν δύο πολύ σημαντικές φυσικές υδατοδεξαμενές της Στερεάς Ελλάδας και δέχονται τα νερά της λεκάνης απορροής του Βοιωτικού Κηφισού, από τον Σπερχειό και νοτιότερα.