Διεθνές Φεστιβάλ Σφίγγα – Φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σφίγγα αποτελεί μια ανεξάρτητη και φιλόδοξη καλλιτεχνική πρόταση θεμελίωσης μιας “νέας πόλης”, που επιχειρείται με την αλλαγή του συναισθηματικού χάρτη των κατοίκων της πόλης.

Η αλλαγή θα επέλθει μέσα από την κάθετη βουτιά στον τόπο και τον χρόνο, για την ανεύρεση του πολιτιστικού αποθέματος, που θα γίνει αφετηρία δημιουργίας μιας νέας ταυτότητας, συγχρονισμένης με τις οντολογικές-υπαρξιακές βάσεις των ανθρώπων, προϋποθέσεις δημιουργίας και ελευθερίας, που τώρα κοιμούνται. Η ΣΦΙΓΓΑ ένα καλλιτεχνικό σχέδιο στον αστικό και κοινωνικό χώρο της πόλης, όπου καλλιτέχνες διαφορετικών ειδικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο, συγγραφείς επιστήμονες και κοινό, δημιουργούν, αλληλεπιδρώντας με τα μνημονικά στοιχεία της πόλης, προτείνοντας λύσεις για την «ίδρυση της πόλης του μέλλοντος», δηλαδή του χώρου που θέλουμε να ζούμε. Τα έργα – προτάσεις επιχειρούν να ανατρέψουν την ακινησία, τον εφησυχασμό και την αδράνεια που επιφέρουν ακινησία στο παρόν, να ενώσουν τις δράσεις των ανήσυχων πολιτών και να προκαλέσουν μέσω διαφόρων αλληλεπιδράσεων την αλλαγή στο μέλλον της πόλης, με μια έννοια «κοινωνικής γλυπτικής».

Θεωρούμε το πολύπλευρο αυτό έργο σαν ένα ολιστικό προσδιορισμό του έργου τέχνης, έργο που αφορά την ίδια την κοινωνία και την πόλη, όπου, συντονισμένα και μέσα σε ένα γενικό πλαίσιο, συμβαίνουν πολλαπλά «πλαστικά» δρώμενα. Η δημιουργικότητα του καλλιτέχνη δεν είναι πλέον το απομονωμένο έργο τέχνης αλλά ο ολιστικός σχεδιασμός αυτής της μέγα πράξης με βασικό τετράπτυχο: καλλιτέχνες – πολίτες (ως δημιουργοί της κοινωνίας και της ιστορίας), πραγματικός χώρος – εικονικός χώρος (διαδίκτυο).

ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το Διεθνές Φεστιβάλ «Κοινωνικής Γλυπτικής» ΣΦΙΓΓΑ 2018, με θέμα «Οιδίπους Τύραννος» αναζητά φέτος τα όρια της μεταβολής της ανθρώπινης ταυτότητας στον σύγχρονο κόσμο και τις προοπτικές της ανθρώπινης ύπαρξης. To γεγονός αυτό, που φέτος θα διαρκέσει από τις 19 Μαίου έως 12 Ιουνίου 2018, θέλουμε ν’ αποτελέσει ξεκίνημα για ένα νέο ριζοσπαστικό γεγονός δημόσιας γλυπτικής, όπου οι μαθητές και οι καλλιτέχνες θ’ απλώσουν συντονισμένα τις εικαστικές δράσεις- γλυπτά στον ιστό όλης της πόλης, «συνομιλώντας» με αρχαιολογικούς χώρους (δες Χάρτη), μεταφέροντας κριτικά και εποικοδομητικά τις «μνήμες» από το παρελθόν στο παρόν.

Το φεστιβάλ θέλει να πρωτοπορήσει, βάζοντας υψηλά τον πήχη στην σύγχρονη πνευματική αναζήτηση και την κοινωνική συμμετοχή, διερευνώντας με επιμονή τα θεμέλια του ανθρώπινου νοήματος και τ’ αδιέξοδα στην ταυτότητα του ανθρώπινου όντος-πολιτισμού. Τα θέματα που διαπραγματεύεται, επιστρέφουν τα ερωτήματα που απασχόλησαν και απασχολούν την δυτική διανόηση στον μυθικό χώρο που πρωτοδιατυπώθηκαν, την πόλη της Θήβας, καλώντας μέσα από διεθνή διαγωνισμό σε δημόσια γλυπτική, εφήμερες εγκαταστάσεις, land art, happenings και performance και προτείνοντας ένα μοναδικό για την Ελλάδα «πείραμα κοινωνικής γλυπτικής».

Τι είναι η ΣΦΙΓΓΑ

Η ΣΦΙΓΓΑ είναι μία νέα οργάνωση-δίκτυο ανθρώπων αποτελούμενο από καλλιτέχνες σε διάφορους τομείς των τεχνών, διανοούμενους, συγγραφείς, σε διεθνές επίπεδο αλλά και απλούς πολίτες με έντονο ενδιαφέρον και έρευνα πάνω στην πολυεπίπεδη και ιδιόμορφη περίπτωση της πόλης της Θήβας. Με αφορμή αυτό το ενδιαφέρον και ταυτόχρονα την ενασχόληση τους με την σύγχρονη κοινωνική προβληματική προωθούν και προτείνουν ήδη από το 2015, το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΦΙΓΓΑ, ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΩΝ ΚΡΥΜΜΕΝΩΝ ΘΗΒΩΝ, στην πόλη της Θήβας.

Η Σφίγγα είναι ένα νέο σωματείο (ιδρ.2015) που πραγματοποιεί πολιτιστικές δράσεις, κυρίως με την μορφή φεστιβάλ, που επικεντρώνονται στις σύγχρονες Εικαστικές τέχνες. Το φεστιβάλ για να πετύχει τους στόχους του κινητοποιεί κυρίως καλλιτέχνες και ανθρώπους του πνεύματος σε διεθνές επίπεδο, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, φορείς, ενώνοντας την προβληματική τους με την κοινωνική προβληματική και την δράση των ανήσυχων πολιτών.

Φωτογραφίες

2018-07-16T11:08:19+03:00

Μην χάσετε ακόμα

Διαδραστικός Χάρτης

visitthiva-ekdiloseis

Εκδηλώσεις

visitthiva-ekdromes

Εκδρομές