Παρεκκλήσιο Αγίας Αικατερίνης – πρωτοχριστιανική κατακόμβη

Ο Ναός της Αγίας Αικατερίνης, αποτελεί ξεχωριστή παρακαταθήκη και ιδιαίτερη ευλογία για την ιστορική πόλη των Θηβών, αφού είναι από τα αρχαιότερα χριστιανικά Θυσιαστήρια της Βοιωτίας και μοναδικός Ναός της Αγίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο μικρός διώροφος ναός κτίστηκε το 1957 σε θέση που σύμφωνα με τον Κεραμόπουλλο υπήρχε υπόγειο οικείας που είχε χρησιμοποιηθεί από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους ως τόπος λατρείας της νέας θρησκείας του χριστιανισμού, ενώ κατά την Τουρκοκρατία μετατράπηκε πιθανότατα σε μικρό ναό, ο οποίος δυστυχώς δεν σώζεται σήμερα. Στο ισόγειο του σύγχρονου ναού διατηρείται σήμερα κατακόμβη των πρώτων χριστιανικών αιώνων. Επίσης, ο ναός χρησιμοποιήθηκε και ως πρώτο κατάλυμα των ξεριζωμένων Μικρασιατών που το 1922, βρήκαν φιλοξενία και θαλπωρή.

Το πέρασμα όμως τόσων αιώνων πλήγωσαν το Ιερό κτίριο και γι’ αυτό κατόπιν ευλογίας του τότε Σεβ/του Μητροπολίτου, με ομόφωνη απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, σε συνεννόηση με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την επίβλεψη μηχανικών, ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 1999 οι εργασίες καθαρισμού επαναστηλώσεως, επισκευής και ανακαινίσεως του χώρου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2000.
Με την Ακολουθία των Θυρανοιξιών που τέλεσε ο τότε Σεβ/τος Ποιμενάρχης και νυν Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό στις 24 Νοεμβρίου 2000, παραδόθηκε και πάλι στην Θεία Λατρεία.

Tips

Ο μικρός διώροφος ναός κτίστηκε το 1957 σε θέση που σύμφωνα με τον Κεραμόπουλλο υπήρχε υπόγειο οικείας που είχε χρησιμοποιηθεί από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους ως τόπος λατρείας της νέας θρησκείας του χριστιανισμού, ενώ κατά την Τουρκοκρατία μετατράπηκε πιθανότατα σε μικρό ναό, ο οποίος δυστυχώς δεν σώζεται σήμερα.

2018-07-23T10:23:54+00:00

Μην χάσετε ακόμα

Διαδραστικός Χάρτης

visitthiva-ekdiloseis

Εκδηλώσεις

visitthiva-ekdromes

Εκδρομές