Η πανέμορφη Ξηρονομή απέχει δεκαπέντε λεπτά από τη Θίσβη και βρίσκεται σε μια κατάφυτη κοιλάδα ανάμεσα σε αμπέλια και ελιές μεταξύ Ελικώνα και Κορινθιακού Κόλπου, 400μ. πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.

Είναι ένα καταπράσινο χωριό με αμυγδαλιές, κληματαριές, μουριές, και πασχαλιές , το οποίο διασχίζει ένα μικρό ποτάμι που το χειμώνα κατεβάζει νερό στο βορινό άκρο του χωριού. Το ελαιόλαδο και το κρασί της Ξηρονομής είναι από τα εκλεκτότερα της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Παυσανία που επισκέφτηκε την περιοχή ο οικισμός Δονακών βρισκόταν κάπου μεταξύ Τατ’ζας και Ξηρονομής. Την αρχαία εποχή κοντά στον οικισμό υπήρχαν λιμνάζοντα νερά,τα οποία περιβάλλονταν από καλαμιές ,δηλαδή Δόνακες στην αρχαία ελληνική γλώσσα, εξ ου και η ονομασία της περιοχής.

Στον οικισμό της Ξηρονομής αποκαλύφθηκαν κατάλοιπα εκκλησίας του πρώτου μισού του 10ου μ.Χ αι. σε χαρακτηριστικό για την εποχή αρχιτεκτονικό τύπο (μεταβατικός εγγεγραμμένος με τρούλο), κτισμένης πάνω σε προϋπάρχον κτήριο της πρωτοβυζαντινής περιόδου. Στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας ήρθε στο φως τμήμα μικρού νεκροταφείου ενός άγνωστου μέχρι σήμερα βυζαντινού οικισμού.

Τα ανασκαφικά ευρήματα δείχνουν ότι το νεκροταφείο ήταν σε χρήση από τον 10ο έως τον 12ο αιώνα, το μωσαϊκό που βρέθηκε στις ανατολικές παρυφές της Ξηρονομής, οι «τρύπες» στην περιοχή «Χώνι», η καταπακτή στην περιοχή Δημοτικού Σχολείου, και ο «Πύργος», δηλαδή τα ερείπια ενός κτίσματος από πελεκητούς ογκόλιθους που περιβάλλονται από υπολείμματα κτισμάτων και βρίσκονται μεταξύ Ξηρονομής και Αλυκής, μας κάνουν να σκεφτούμε ότι ο οικισμός Δονακών βρισκόταν εκεί που σήμερα βρίσκεται η Ξηρονομή.

Επίσης αναφέρεται ότι στα λιμνάζοντα νερά τού εν λόγω οικισμού ή σε παρακείμενο «ποταμό» που ονομαζότανε επίσης Δονακών, πνίγηκε ο μυθικός Νάρκισσος, γιος του ποταμού Κηφισού και της Λειριώπης. Η περιοχή αποπνέει μια γαλήνια αύρα και είναι ιδανική για τους λάτρεις της φύσης και των περιπάτων.

Αρχαίος οικισμός Δονάκων, κοντά στην κοινότητα Ξηρονομή, σώζονται κτίσματα από ογκόλιθους, επιγραφές, πελεκητές πέτρες και μωσαϊκό το οποίο φυλάσσεται στο Μουσείο των Θηβών.

Αρχαίες Σίφαι ή Τίφα – Αλυκή

Κοντά στην Ξηρονομή βρίσκεται ο παραλιακός οικισμός Αλυκή και ο αρχαιολογικός χώρος των Σιφών. Στην περιοχή βρέθηκαν κεραμικά έργα διαφόρων περιόδων των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων. Το οχυρωματικό τείχος (4ος αιώνας π.Χ.) ορθώνεται σε καλή κατάσταση. Διατηρούνται επίσης 6 πύργοι και 3 πύλες (η μία – η κύρια- είναι κοντά στην παραλία). Η Αρχαία Σίφαι ή Τίφα (Αλυκή), υπήρξε επίσης αρχαίο λιμάνι όπου κατασκευάστηκε η Αργώ, το καράβι της Αργοναυτικής εκστρατείας.

Tips

Σύμφωνα με τον Παυσανία που επισκέφτηκε την περιοχή ο οικισμός Δονακών βρισκόταν κάπου μεταξύ Τατ’ζας και Ξηρονομής. Την αρχαία εποχή κοντά στον οικισμό υπήρχαν λιμνάζοντα νερά, τα οποία περιβάλλονταν από καλαμιές, δηλαδή Δόνακες στην αρχαία ελληνική γλώσσα, εξ ου και η ονομασία της περιοχής.