Η πανέμορφη Θίσβη με τον αρχοντικό χαρακτήρα μνημονεύεται ήδη από τον Όμηρο. Ο πύργος που σώζεται στο ύψωμα της νότιας και βόρειας πλευράς της Θίσβης, καθώς και τα θεμέλια του τείχους αποδεικνύουν περίτρανα την ύπαρξη της αρχαίας πόλης.

Η Θίσβη των ιστορικών χρόνων ήταν από τις ακμαιότερες πόλεις της Βοιωτίας. Το εμπόριο άνθισε στη Θίσβη και εξελίχθηκε μέσω των σημερινών όρμων Βαθύ και Αγίου Ιωάννη, που χρησιμοποιήθηκαν ως λιμάνια και αποτέλεσαν αξιόλογα εμπορικά κέντρα, καθώς και φρούρια για την ασφάλεια και τη διακίνηση των προϊόντων και την κυριαρχία στο Κορινθιακό κόλπο.

Μετά την εγκατάλειψη της αρχαίας Θίσβης δημιουργήθηκε οικισμός που ονομάσθηκε Κακόσι, δηλαδή κακός Όσιος, όνομα που έχει μια ενδιαφέρουσα καταγωγή. Ενδιάμεσα στα δύο υψώματα της αρχαίας Θίσβης ασκήτευε ένας μοναχός τον οποίο οι κάτοικοι εκτιμούσαν πάρα πολύ, γι’ αυτό και τον ονόμαζαν Όσιο. Κάποια μέρα ανακάλυψαν ότι ο μοναχός ευθυνόταν για το σύνολο των κλοπών που είχαν γίνει. Οι κάτοικοι τον έδιωξαν και ο χώρος που ασκήτευε ονομάστηκε «Κακόσιον».

Παραλία Άγιος Ιωάννης

Ο Άγιος Ιωάννης είναι ένας μικρός, σμαραγδένιος ορμίσκος στην περιοχή της Θίσβης. Είναι προσβάσιμος εύκολα με αυτοκίνητο, καθώς ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και απέχει από την Θίσβη και την Δομβραίνα (τα δύο αυτά χωριά είναι συνεχόμενα) περίπου 6 χιλιόμετρα. Ο επισκέπτης θα συναντήσει γραφικές μικρές οικίες που ανήκουν σε ψαράδες της Δομβραίνας ενώ κατά τη θερινή περίοδο ο γραφικός όρμος υποδέχεται τους παραθεριστές.
Η θάλασσα του Αγίου Ιωάννη έχει πολύ ενδοαφέροντα βυθό, ολοκάθαρα νερά και προσφέρεται για υποβρύχιο ψάρεμα, είναι αγαπημένος προορισμός για τους ψαροντουφεκάδες.

Η ιστορία του όρμου είναι πολύ ενδιαφέρουσα, μιας και ο Άγιος Ιωάννης ήταν λιμάνι με μεγάλη εμπορική κίνηση, γιατί από εκεί γινόταν η μεταφορά πολλών εμπορευμάτων προς τον Πειραιά, την Πελοπόννησο και τα Επτάνησα, με τα μεγάλα καΐκια που είχαν οι Δομβραιναίοι. Υπήρχε εκεί Τελωνείο που καταργήθηκε το 1948. Δυτικότερα από τον Άγιο Ιωάννη υπάρχει ο γραφικός ορμίσκος “Βαθύ”, όπου παραθέριζαν άλλοτε αρκετές οικογένειες της περιοχής.

Φωτογραφίες