Πλαταιές: Περιοχή γνωστή από τον Όμηρο, βρίσκεται στους πρόποδες του Κιθαιρώνα. Εξαιτίας της αδιαμφισβήτητης πολιτιστικής κληρονομιάς της, η κοινότητα φέρει το όνομά της.

Ψηλά απλώνεται ο Κιθαιρώνας με την πλούσια χλωρίδα και χαμηλά ο απέραντος κάμπος. Απέχει μόλις 15 χλμ από την Θήβα και 60 από την Αθήνα.

Το χωριό υπέστη μεγάλη καταστροφή, όταν ο σεισμός του 1981 το κατεδάφισε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου. Σήμερα νέα κτίρια με όμορφους κήπους και αναστηλωμένους ναούς χαρακτηρίζουν τον οικισμό. Ο επισκέπτης εκεί μπορεί να απολαύσει ντόπιο φαγητό στις παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού. Οπωσδήποτε φτάνοντας κάποιος στο χωριό θα πραγματοποιήσει μια πραγματικά ξεχωριστή περιήγηση στα ερείπια των αρχαίων Πλαταιών.

Σήμερα σώζονται τμήματα του οχυρωματικού περιβόλου των αρχαίων Πλαταιών, κάποια από τον 4ο αιώνα π.Χ και κάποια που χρονολογούνται στην προϊστορική εποχή. Σώζονται επίσης και ορισμένοι πύργοι, χτισμένοι στον περίβολο. Στο εσωτερικό του οχυρού, στη βορειοδυτική πλευρά, βρίσκεται ο δωρικός ναός της Ήρας. Στο εσωτερικό του ναού βρισκόταν το άγαλμα της Ήρας, έργο του Πραξιτέλη. Σώζονται επίσης τα θεμέλια του βωμού που έχτισαν οι Έλληνες μετά τη μάχη, κατά παραγγελία του Μαντείου των Δελφών.

Η Μάχη των Πλαταιών το 479 π.Χ. έχει μεγάλη ιστορική σημασία, όχι μόνο για την περιοχή της Βοιωτίας, αλλά για όλη την Ελλάδα, ακόμα και την Ευρώπη. Οι ιστορικοί θεωρούν ότι η νίκη των Ελλήνων έσωσε τον ελληνικό πολιτισμό. Στους πρόποδες του Κιθαιρώνα, το πεδίο της μάχης έχει πλέον μετατραπεί σε αρχαιολογικό χώρο. Ο αρχαιολογικός χώρος του πεδίου της μάχης των Πλαταιών είναι χαρακτηριστικός για να κατανοήσει ο επισκέπτης τη σημασία της μάχης που έχει μείνει στην ιστορία.
Ι.Ν. Αγίας Ελεούσας Πλαταιών ( Λείπουν στοιχεία- Αναμένω)

Κιθαιρώνας:

Το αρχικό όνομα του βουνού ήταν Αστερίων, αλλά αργότερα πήρε την ονομασία Κιθαιρών από τον ομώνυμο βασιλιά των Πλαταιών.
Είναι συνδεδεμένος με πολλές θεότητες , αρχαίους ήρωες και πολλούς μύθους του θηβαϊκού κύκλου ( Λάιος, Οιδίποδας ). Ορίζεται βόρεια από τις Ερυθρές, τις Πλαταιές και στα νότια από τα Βίλια και τον οικισμό Αιγόσθενα ( Πόρτο Γερμενό ).

Είναι ένας συμπαγής ορεινός όγκος με ύψος 1409 μ. και κορυφή τον Προφήτη Ηλία ή αλλιώς και Ελατιά, σε μια απόσταση μόνο 4χλμ από τη θάλασσα. Τον περασμένο αιώνα υπήρχαν αρκετά ζώα, όπως ελάφια, ζαρκάδια, αγριογούρουνα και λύκοι. Κυριολεκτικά κατάφυτος από έλατα στα ψηλά και από πεύκα στα χαμηλά, ο Κιθαιρώνας είναι ένα βουνό που μαγεύει με την ομορφιά του.

Με ορμητήριο τον Κιθαιρώνα κοντά στις Πλαταιές κάθε χρόνο οργανώνονται πτήσεις για αυτόν που θέλει να ξεφύγει από την καθημερινότητα. Πέρασε ποτέ από το μυαλό κανενός να κάνει μια πραγματική πτήση μόνος, αυτός και ουρανός με τα δικά του φτερά; Και μόλις δύσει και σημάνει η ώρα του γυρισμού, να πακετάρει αυτά τα φτερά σε σάκο; Η ομορφιά της φύσης από ψηλά θα συνεπάρει όποιον δοκιμάσει αυτήν την εμπειρία και τα συναισθήματα της απόλυτης ελευθερίας που θα νιώσει, θα κάνουν την πτήση του αξέχαστη. Ο επισκέπτης θα ανακαλύψει τον υπέροχο κόσμο του αλεξίπτωτου πλαγιάς, έναν κόσμο υπεροχής , ελευθερίας και δύναμης.

Στις βόρειες παρυφές του βουνού και σε υψόμετρο 580 μέτρων είναι κτισμένη η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος. Απέχει 4χλμ από τον Δήμο Πλαταιών, ενώ η πρόσβαση είναι ευχερέστερη από τις Πλαταιές. Καταπράσινο τοπίο και οργιώδης βλάστηση είναι το χαρακτηριστικό της Μονής. Πανύψηλα πεύκα, έλατα, καρυδιές, βελανιδιές, ένα πηγάδι, το οποίο εξακολουθεί να τροφοδοτεί με νερό, ομορφαίνουν το τοπίο και απαλλάσσουν την ψυχή σου από σκέψεις, γιατί εδώ πλησιάζεις περισσότερο προς τον « δημιουργό » των πάντων.

Η μονή χτίστηκε τον 15ο αιώνα. Υπέστη σοβαρές καταστροφές από τον μεγάλο σεισμό των Αλκυονίδων το 1981. Από την παλαιά μονή σώζονται μόνο το καθολικό που έχει σημαντικές φθορές και δύο ερειπωμένα κελιά μοναχών. Ο ναός έχει δύο στρώματα τοιχογραφιών του 16ου και του 18ου αιώνα.
Τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες να αναστηλωθεί.

Η μονή εορτάζει τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος και στις 14 Σεπτεμβρίου.

Φωτογραφίες