Θήβα-Χώστια-Ι.Μ. Ταξιαρχών-Σαράντι

Χώστια:

Στις πλαγιές του Ελικώνα ο ταξιδιώτης θα ανακαλύψει έναν πανέμορφο οικισμό, τα Χώστια, στα οποία υπάγεται και η παραλία Σαράντι. Τα Χώστια είναι χωριό με πλούσια βλάστηση, αλλά με κύριο χαρακτηριστικό τους ελαιώνες. Ο άνθρωποι εδώ, όπως και σε όλη την περιοχή, καλλιεργούν δημητριακά, ελιές και παράγουν κρασί, το οποίο την εποχή του μεσοπολέμου ήταν γνωστό για την εξαιρετική του ποιότητα, και για το λόγο αυτό το εξήγαγαν στην Ιταλία διαμέσου του Σαραντίου.
Το χωριό είναι γνωστό με πολλά ονόματα, ενώ η αρχαιότατη ονομασία Κορσιαί παρέμεινε σε χρήση μέχρι το 1960. Η ονομασία Χώστια ίσως να περιγράφει γλαφυρά την κοίλη τοποθεσία που βρίσκεται το χωριό.

Για τα Χώστια υπάρχουν πολλές περιγραφές περιηγητών του 19ου αιώνα. Ο πρώτος Αγγλοσάξονας περιηγητής είναι ο Άγγλος μοναχός Saewuff, που πέρασε από την Ελλάδα το 1102 με προορισμό τους Άγιους Τόπους. Ταξίδεψε από τον Κορινθιακό στα Χώστια κι από εκεί στην Θήβα και στη Χαλκίδα, χωρίς να ενδιαφερθεί για την Αθήνα. Ο J. Fossey από την Καναδική Αρχαιολογική Σχολή έκανε μακροχρόνιες μελέτες στο Κάστρο των Χωστίων.

ΙΜ Παμμεγίστων Ταξιαρχών :

Λίγο έξω από τα Χώστια, στο δρόμο προς το Σαράντι, συναντάμε την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Χτίστηκε ανάμεσα σε άλλα Μοναστήρια στη νότια πλευρά του Ελικώνα που καταλήγει στα παράλια του Κορινθιακού Κόλπου και κοντά στα τείχη της αρχαίας Βοιωτικής πόλεως των Κορσιαίων, τα σημερινά Χώστια.
Η παράδοση θέλει την ανέγερση του μοναστηρίου τον 12ο αιώνα. Ο αρχικός ναός καταστράφηκε το 1776 και στη θέση του κτίστηκε ο σημερινός σε αρχιτεκτονικό ρυθμό σταυροειδούς μετά τρούλου.
Από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο ξεκίνησε μία σημαντική προσπάθεια για αναστήλωση και εργασίες συντήρησης του μοναστηρίου.

Σαράντι :

Η πανέμορφη παραλία Σαράντιο απέχει από τα Χώστια 7 χιλιόμετρα και είναι προσβάσιμη με ασφαλτοστρωμένο δρόμο.
Το Σαράντι αποτελεί το λιμάνι των Χωστίων, βρίσκεται στον ομώνυμο κόλπο και διαθέτει υποδομές για ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής. Είναι παραλία με σχολή θαλάσσιου σκι, ιστιοπλοΐας και ενοικιαζόμενα ποδήλατα και κανό. Διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια, ουζερί και ψαροταβέρνες με θέα στη θάλασσα αποτελώντας έτσι έναν ιδανικό τόπο για να περάσει κανείς τα καλοκαιρινά βράδια των διακοπών του.

Ψηλότερα από την παραλία, στη θέση Κάστρο, υπάρχουν ερείπια αρχαίας ακρόπολης. Το Κάστρο ταυτίστηκε από τους μελετητές με τις αρχαίες Κορσιές. Το ήσυχο αυτό ψαροχώρι στα νοτιοδυτικά της Θίσβης συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο βουνό και θάλασσα, καθώς περιστοιχίζεται από όλες τις πλευρές από βουνά, τα οποία προσφέρονται για περιπάτους από τους λάτρεις της φύσης, βρέχεται όμως και από θάλασσα, στα μαγευτικά νερά της οποίας δεν μπορεί να αντισταθεί κανείς επισκέπτης.

Φωτογραφίες

2018-11-13T11:13:22+03:00

Μην χάσετε ακόμα

Διαδραστικός Χάρτης

visitthiva-ekdiloseis

Εκδηλώσεις

visitthiva-ekdromes

Εκδρομές