Νεοχωράκι

Το Νεοχωράκι βρίσκεται νοτιανατολικά της Θήβας  και απέχει από αυτήν 6 χλμ. Έχει πληθυσμό 515 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Βρίσκεται πίσω από το πεδίο βολής του ΚΕΠΒ Θήβας και συνορεύει με το δάσος του Μοσχοποδίου. Ο επισκέπτης μπορεί να μεταβεί εκεί ακολουθώντας την έξοδο της Θήβας προς Ερυθρές.

Σύμφωνα με το αρχείο της κοινότητας το 1750 το χωριό βρισκόταν σε άλλη τοποθεσία, στη θέση ΓΚΟΛΕΜΙ (ονομασία που προέρχεται από τον Γκολέμ Σαμουήλ πασά της περιοχής επί Τουρκοκρατίας, του οποίου ήταν τσιφλίκι), με την επωνυμία ΠΑΧΑΙΟΧΩΡΙ απέναντι από το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής.

Μετά την Επανάσταση του 1821 αποχωρώντας οι Τούρκοι κατέστρεψαν το χωριό. Οι εναπομείναντες κάτοικοι προέβησαν σε νέα ανοικοδόμηση του χωριού. Ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην τοποθεσία ΔΙΕΛΕΖΑ στην περιοχής της Αγίας Κυριακής. Το σημερινό χωριό παλιά ήταν δάσος.

Μέχρι τις αρχές του 1954, το όνομα του χωριού ήταν Νεοχώρι. Από τις 16/5/1954 στα πρακτικά της κοινότητας αναφέρεται ως Νεοχωράκι για να ξεχωρίζει από το Νεοχώρι Δήμου Αλιάρτου- Θεσπιέων.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Νεοχωράκι βρίσκεται η Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής. Στη θέση ΓΚΟΛΕΜΙ, την εποχή της Τουρκοκρατίας, και μάλιστα πριν από το 1821, υπήρχε ένας πολύ μικρός ναός αφιερωμένος στην Αγία Παρασκευή. Το μικρό αυτό εκκλησάκι, μισογκρεμισμένο, απεριποίητο, καλυμμένο και χαμένο μέσα σε θάμνους, αγριόχορτα και αγριόδεντρα στάθηκε πολλές φορές το καταφύγιο των αγωνιστών.
Μετά την απελευθέρωση οι κάτοικοι της περιοχής μάζεψαν χρήματα, αγόρασαν την περιοχή του ναού από μεγαλοτσιφλικά της περιοχής και έχτισαν ένα νέο και πιο μεγάλο ναό. Ο ναός που υπάρχει σήμερα στη Μονή χτίστηκε το 1969 και αποτελεί το καθολικό της Ιεράς Μονής της Αγίας Παρασκευής. Η Μονή εορτάζει στις 26 Ιουλίου.

Επίσης, έξω από το Νεοχωράκι επί της επαρχιακής οδού Θηβών- Νεοχωρακίου, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θηβαίων λειτουργεί Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, έχοντας ως σκοπό να τους μάθει το σωστό τρόπο συμπεριφοράς τόσο σαν μέλλοντες οδηγούς αυτοκινήτων όσο και ως πεζούς. ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2262028062, 29729.

2019-01-14T13:59:29+03:00

Μην χάσετε ακόμα

Διαδραστικός Χάρτης

visitthiva-ekdiloseis

Εκδηλώσεις

visitthiva-ekdromes

Εκδρομές