Ακολουθώντας ο επισκέπτης την έξοδο της πόλης των Θηβών προς την εθνικό οδό και αφού περάσει κάθετα την αερογέφυρα, συναντά την Τ.Κ. Μουρικίου, που βρίσκεται δίπλα στην γραφική  λίμνη Υλίκη που, μαζί με την Παραλίμνη, αποτελεί το πολυτιμότερο κόσμημα της περιοχής.

Το όνομα του χωριού διαιωνίζει τις πλουτόφορες μουριές του παρελθόντος. Βορειοανατολικά του Μουρικίου βρίσκεται ο οικισμός Πλατανάκι. Σε αυτούς τους δύο οικισμούς υπάρχουν ταβέρνες με νόστιμα ντόπια κρέατα, τις οποίες αξίζει να επισκεφτεί ο επισκέπτης μετά από μία περιήγηση στις όμορφες λίμνες. Αξίζει επίσης μία επίσκεψη στο πέτρινο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία (στο Μουρίκι). Από εκεί η θέα της Υλίκης είναι απλά μαγευτική…

Με αφορμή την κατασκευή ανισόπεδης οδικής διάβασης του ΟΣΕ στον επαρχιακό δρόμο Θηβών- Μουρικίου και σε απόσταση 2 χλμ βορειανατολικά του κέντρου της Θήβας, αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο νεκτροταφείο της παλιάς πόλης. Η περιοχή βρισκόταν εκτός των τειχών στο αόνιον πεδίον. Σε χώρο συνολικής έκτασης 3.400 τετραγωνικών μέτρων αποκαλύφθηκαν 843 τάφοι και ταφικοί περίβολοι. Η έρευνα απέδωσε πάνω από 100 επιτύμβιες στήλες, 7.000 αγγεία και πλήθος μικροαντικειμένων. Αποκαλύφθηκε επίσης, μεγάλου πλάτους αρχαίος δρόμος κατασκευασμένος από σκληρό πατημένο χώμα και χαλίκι. Πιθανότατα πρόκειται για την οδό που περιγράφει ο Παυσανίας, η οποία οδηγούσε στα Βοιωτικά παράλια του νότιου Ευβοϊκού και την Χαλκίδα.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Μουρικίου ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία.