Tα Λεύκτρα ως μικρή πόλη της αρχαιότητας έγιναν γνωστά ύστερα από τη νικηφόρα μάχη των Θηβαίων έναντι των Σπαρτιατών.

Στη κεντρική πλατεία Λεύκτρων βρίσκεται η εκκλησία της Μεταμορφώσεως της Σωτήρος, γύρω από την οποία υπάρχουν μαγαζιά και παραδοσιακές ταβέρνες που προσφέρουν ντόπιες γεύσεις.

Αρχαιολογικός Χώρος Λεύκτρων

Έξω από τα Λεύκτρα βρίσκεται το Τρόπαιο του Επαμεινώνδα. Το τρόπαιο στήθηκε, όπως ήταν η συνήθεια, στο πεδίο της μάχης των Λεύκτρων το 371 π.Χ. από τους Θηβαίους με στρατηγό τον Επαμεινώνδα μετά τη νίκη τους εναντίον των Λακεδαιμονίων. Από ένα αρχαίο βοιωτικό νόμισμα πληροφορούμαστε για τη μορφή των τροπαίων: πάνω σε ένα στύλο στερεωνόταν μία πανοπλία από τα όπλα που αφαιρέθηκαν από τους ηττημένους αντιπάλους.

Διατηρείται το λίθινο κυλινδρικό βάθρο του μνημείου, το οποίο αναστηλώθηκε στο μέρος που βρέθηκε κατά το μεγαλύτερο τμήμα του. Το ύψος του βάθρου είναι υποθετικό. Επιστέφεται από διάζωμα τριγλύφων και μετοπών και σειρά λίθινων ανάγλυφων ασπίδων. Πάνω στο βάθρο ήταν στημένο το κυρίως τρόπαιο. Η αναστήλωση του τρόπαιου έγινε το 1957 από τον καθηγητή Αναστάσιο Ορλάνδο.

Η γοητεία του μνημείου έγκειται στο ιδιόμορφο σχήμα του αλλά περισσότερο στη διάθεση που εμπνέει στον επισκέπτη που γνωρίζει τα συμβάντα. Υπάρχει όλη αυτή η ατμόσφαιρα που μεταφέρει τον ταξιδιώτη σε μια άλλη εποχή, γνωστή από την ιστορία, που αποκτά όμως άλλη διάσταση όταν βρίσκεται κανείς ως επισκέπτης σε έναν τόσο φορτισμένο τόπο.

Αρχαιολογικός Χώρος Λιβαδόστρας

Περνώντας κανείς μέσα από το χωριό των Λεύκτρων, οδηγείται μέσα από πλούσια βλάστηση στην παραλία της Λιβαδόστρας – περιοχή με ιστορική σημασία –Στην απότομη πλαγιά του βουνού Κορομπίλι είναι κτισμένο οχυρωματικό φρούριο, η Ακρόπολη της Κρεύσιδος. Ερείπια σώζονται έως και σήμερα με επιμελημένους ογκόλιθους της κλασικής εποχής.

Η οικοδόμηση του τείχους της Ακρόπολης είναι ίδια μ’ αυτή του τείχους των Πλαταιών. Από τη θάλασσα της Λιβαδόστρας ανασύρθηκε πριν από μερικές δεκαετίες ο χάλκινος Ποσειδώνας, που βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Όχι μακριά από το φρούριο βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου κοντά στην οποία υπήρχε πηγάδι με πόσιμο νερό.

Σε χαμηλό λόφο απέναντι από την Ακρόπολη της Κρεύσιδος υψώνεται μεσαιωνικός πύργος του 14ου αιώνα. Η συνολική αύρα της περιοχής μόνον ως μαγική μπορεί να περιγραφεί, συνδυάζοντας την υπέροχη θάλασσα με τα μοναδικά μνημεία.

Tips

Η γοητεία του μνημείου έγκειται στο ιδιόμορφο σχήμα του αλλά περισσότερο στη διάθεση που εμπνέει στον επισκέπτη που γνωρίζει τα συμβάντα.

Φωτογραφίες