Ιερά Μονή Μακαριωτίσσης στην Δομβραίνα

Η Ιερά Μονή Μακαριωτίσσης ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα. Βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές του Ελικώνα, χτισμένη σε υψόμετρο 700 μέτρων περίπου πάνω από το χωριό Δομβραίνα.

Από την αρχική μονή σώζεται μόνο η αρχιτεκτονική τεχνική του πλινθοπερίκλειστου συστήματος και τα γλυπτά, ενώ η ανακαίνιση της, σύμφωνα με επιγραφή στην ανατολική πλευρά του καθολικού τοποθετείται στο 1798. Εκτός από πνευματικό κέντρο έπαιξε και σπουδαίο εθνικό ρόλο. Κατά την Τουρκοκρατία έβρισκαν σ’ αυτήν καταφύγιο οι κλέφτες και οι αρματολοί που δρούσαν στην οροσειρά του Ελικώνα. Κατά την επανάσταση του 1821 ενίσχυσε τον Καραϊσκάκη στη μάχη της Δομβραίνας και για τούτο κάηκε από τους Τούρκους στις 4 Νοεμβρίου 1826.

Στον Μακεδονικό αγώνα πρόσφερε θυσία τον ιερομόναχό της π. Χρυσόστομο Καπετανόπουλο, ενώ είχε ηρωική συμμετοχή και στα χρόνια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Μονή επανδρώθηκε με νέα Αδελφότητα το 1992 και σήμερα λειτουργεί ως οργανωμένο Κοινόβιο με 20 μοναχούς περίπου.
Τα τελευταία χρόνια η Μονή έχει αναπτύξει σημαντική εμπορική δραστηριότητα παράγοντας εξαιρετικά ποιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, κρέμα, γιαούρτι κα) που φέρουν το όνομα της Μονής και την περιοχή προέλευσης.

www.monastiriaka-proionta.gr

Ο επισκέπτης θα συνδυάσει μοναδική κατάνυξη και γνωριμία με μια ιστορική μονή με μια εξαίσια εκδρομή αναψυχής.

Tips

Τα τελευταία χρόνια η Μονή έχει αναπτύξει σημαντική εμπορική δραστηριότητα παράγοντας εξαιρετικά ποιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα ( γάλα, κρέμα, γιαούρτι κα) που φέρουν το όνομα της Μονής και την περιοχή προέλευσης.

Φωτογραφίες

2018-07-17T10:28:21+03:00

Μην χάσετε ακόμα

Διαδραστικός Χάρτης

visitthiva-ekdiloseis

Εκδηλώσεις

visitthiva-ekdromes

Εκδρομές