Γαστρονομική πανδαισία

Η Θήβα, όντας στην καρδιά της Ελλάδας, φαίνεται κατά έναν περίεργο τρόπο να μην έχει κάποια ιδιαίτερη δική της συνταγή, ακριβώς επειδή δεν ήταν απομονωμένη. Οι εκλεκτές γεύσεις της διαδόθηκαν ήδη από την αρχαιότητα, μαζί με το κρασί της, συμβάλλοντας στην συνολική γαστρονομική παράδοση της χώρας.

Φυσικά η Θήβα είναι ένα σταυροδρόμι σημαντικών παραδόσεων, ένας χώρος που απηχεί δυνατές μνήμες από τους Μικρασιάτες, τους Σαρακατσάνους, τους Αρβανίτες, τους Πόντιους και όλες τις ομάδες πληθυσμών που συνέβαλλαν κατά καιρούς στο αμάλγαμα της περιοχής.

Η κουζίνα της Θήβας εκφράζεται με δυνατές γεύσεις όπως τα εκλεκτά κρέατα – το έθιμο της γουρουνοπούλας τον Αύγουστο είναι μια πανδαισία των αισθήσεων. Η περιοχή του Δήμου Θηβαίων είναι κατ΄εξοχήν αγροτική. Ο τόπος παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα όπως λαχανικά, οπωροκηπευτικά, φρούτα, μελισσοκομικά, ελαιοκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί από διάφορα σημεία πώλησης.