«Δαίδαλος και Ίκαρος»

Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών
Τρίτη 14, Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021 / ώρα έναρξης: 21.00

Η ΑΜΚΕ MπαGάζια σε συνεργασία με την ομάδα «Αφού» παρουσιάζουν την πρωτότυπη pop up up paper mechanics puppet theater performance για παιδιά «Δαίδαλος και Ίκαρος», στο πλαίσιο του προγράμματος 2021 του θεσμού «Όλη Η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός». Η παράσταση, που συνδυάζει εμψύχωση, αφήγηση και ζωντανή μουσική, θα δοθεί στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2021, στις 21.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών. Τελεί υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα.

Ο μύθος του «Δαίδαλου και του Ίκαρου» δραματοποιείται μέσα από ένα χάρτινο τρισδιάστατο κουκλοθέατρο με εναλλασσόμενες σκηνές, τρισδιάστατες κατασκευές, κινούμενο πανόραμα-τεχνική crankie scroll, κούκλες και αντικείμενα φτιαγμένα με παραδοσιακές Ιαπωνικές τεχνικές. Η ομάδα δημιουργεί ένα ιδιαίτερο εικαστικό σύμπαν με ατμοσφαιρικούς φωτισμούς. Μουσικές και ηχητικές μεταμορφώσεις σε έναν χώρο ονειρικό, αφήνουν το νου να ταξιδέψει σε κόσμους και ιστορίες μυθολογικές.
Η αφηγήτρια μας μεταφέρει στην Αρχαία Αθήνα για να μας εξιστορήσει το μύθο του εφευρέτη της αγαλματοποιίας, του αρχιτέκτονα και άγρυπνου τεχνίτη, που ήταν «ξακουστός σε όλον τον κόσμο, ταυτόχρονα για την τέχνη του, τις περιπλανήσεις και τις συμφορές του». Η ομάδα μέσα από τον «πτητικό» μύθο επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει διαχρονικά και πανανθρώπινα ζητήματα, όπως είναι η αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου για ανύψωση, για κατάκτηση «νέου χώρου». Παράλληλα, όμως, αναδεικνύει και μια διαφορετική πτυχή του μύθου: διηγείται μια ιστορία εξορίας, μετανάστευσης και στέρησης της ελευθερίας στον ξένο τόπο.

Συντελεστές

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Δήμητρα Πεμούση
Κείμενο: ομάδα Αφού
Εικαστικός Σχεδιασμός – Σκηνογραφία: Παύλος Νικολακόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Κωνσταντίνος Κωστόπουλος
Πρωτότυπη Μουσική – Ηχητική Δραματουργία: Μανώλης Μανουσάκης
Δραματουργική επεξεργασία: ομάδα Αφού/ Αλεξάνδρα Λιακοπούλου
Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Βασιλακοπούλου

Κατασκευές: Δήμητρα Πεμούση, Ευρυδίκη Πεμούση
Ειδικές Κατασκευές: Αλέξης Παπαχατζής, Βασιλική Μαλτσάκη
Κατασκευή crankie scroll: Γιάννης Τσιούτας
Τεχνικός φωτισμών: Κώστας Κωστόπουλος

Γραφιστικός σχεδιασμός: Μαρίνος Τζιάρος
Promo video: DK Studio
Φωτογραφίες: K. Κωστόπουλος Διαφημιστική Φωτογραφία
Εκτέλεση παραγωγής: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Επικοινωνία: AL.AR.CO –ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ ΙΚΕ
Παραγωγή: ΑΜΚΕ ΜπαGάζια

Παίζουν
Δήμητρα Πεμούση, Ειρήνη Μάστορα, Άρτεμις Δούρου

Μουσικός
Μανώλης Μανουσάκης

Μπορείτε να δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου ΕΔΩ.