Αρχαίο Θέατρο Καβιρείου

Η Θήβα στο επίκεντρο του αρχαιοελληνικού θεάτρου

Στο Καβίρειο ιερό, σε απόσταση μόλις 8 χλμ. δυτικά της Θήβας, λατρευόνταν, ήδη από τα Γεωμετρικά χρόνια, ο Κάβιρος, ο Παις και η Καβιραία Δήμητρα.

Οι Κάβιροι, δηλαδή ένας γενειοφόρος θεός με στεφάνι κισσού και ένα θεϊκό παιδί, ο Παις, προέρχονταν από την Ανατολή. Η λατρεία τους ήταν μυστηριακή και συνεπώς το περιεχόμενο της παραμένει άγνωστο. Ο Κάβιρος στη Βοιωτία συχνά συγχέεται με το Διόνυσο. Στο ιερό, στην τελική του πλέον μορφή των ρωμαϊκών χρόνων, εκτός από τον ναό, υπήρχε στοά και άλλα κτίσματα μέσα σε κτιστό περίβολο. Υπήρχε επίσης και τελεστήριο (θέατρο), με βωμό στο κέντρο της ορχήστρας. Αποτελούνταν από κοίλο δέκα κερκίδων και χρησιμοποιήθηκε για δρώμενα σχετικά με τη λατρεία.

Οι Κάβιροι θεωρούνταν οι προστάτες των μεταλλουργών,  της ευφορίας της γης, αλλά και της ευγονίας των ζώων. Τα αφιερώματα των πιστών ήταν ανάλογα με την υπόσταση των τριών θεοτήτων. Χάλκινα και πήλινα ειδώλια, κοσμήματα, παιχνίδια για τον Παίδα, όπως στρόβιλοι (σβούρες), αστράγαλοι, κουδουνίστρες και αγγεία. Χαρακτηριστικοί είναι οι μεγάλοι μελαμβαφείς κάνθαροι και οι σκύφοι, με παραστάσεις μυθολογικές και λατρευτικές, συμποσίων, χορών, στις οποίες οι μορφές αποδίδονται με γελοιογραφικό τρόπο.

Από τις μεγαλειώδεις περιπέτειες της δυναστείας των Λαβδακιδών της Θήβας δημιουργήθηκε ο θηβαϊκός μυθολογικός κύκλος. Από το γάμο του βασιλιά της Θήβας Λάϊου, γιου του Λαβδάκου, με την Ιοκάστη γεννήθηκε ο Οιδίποδας. Ο οποίος αφού έλυσε το αίνιγμα της Σφίγγας, ανέβηκε στο θρόνο της Θήβας, παντρεύτηκε τη βασίλισσα Ιοκάστη, αγνοώντας πως ήταν μητέρα του, και απέκτησε μαζί της παιδιά. Ο συνταρακτικός αυτός μύθος γέννησε τα αριστουργήματα του αρχαιοελληνικού θεάτρου. Όπως «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, «Οιδίπους Τύραννος» και «Αντιγόνη» από τον Σοφοκλή, «Φοίνισσαι» του Ευριπίδη.

Αλήθεια, το ξέρετε ότι οι επτά πύλες (οι Ηλέκτρες, οι Ομολοϊδες, οι Προιτίδες, οι Ωγυγίες ή Βοραίες, οι Νηίστες, οι Ύψιστες και οι Ογκαίες) της Θήβας είναι πραγματικοί τόποι; Έως τώρα έχουν εντοπισθεί οι Ηλέκτρες από όπου ξεκινούσε ο δρόμος για την Αθήνα και τμήμα του μυκηναϊκού τείχους στο σημείο που θα ήταν οι Προιτίδες. Με μια επίσκεψη στην Θήβα μπορείτε λοιπόν να περπατήσετε στα μονοπάτια του χρόνου.

Πηγή : https://www.mthv.gr/

Τοποθεσία

2018-07-17T13:00:33+03:00

Μην χάσετε ακόμα

Διαδραστικός Χάρτης

visitthiva-ekdiloseis

Εκδηλώσεις

visitthiva-ekdromes

Εκδρομές