Η Αντιγόνη, η μυθική Θηβαία πριγκίπισσα, επιστρέφει τον Οκτώβριο στον τόπο καταγωγής της, την πόλη της Θήβας, στο πλαίσιο της διεθνούς Biennale SPHINX. Μετά από ένα μικρό διάλειμμα λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η φετινή διοργάνωση επικεντρώνεται στο πρόσωπο της τραγικής ηρωίδας του Σοφοκλή, διερευνώντας τα θεμέλια του ανθρώπινου νοήματος και τα αδιέξοδα του ανθρώπινου πολιτισμού. Ο τίτλος της Biennale: «ΑΝΤΙΓΟΝΗ – ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ / ANTIGONE – LIMITS AND BORDERS», δίνει το στίγμα των εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν εκθέσεις, δρώμενα αλλά και συζητήσεις με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων δημιουργών.
Ο εγκλεισμός της Αντιγόνης αποκτά συμβολικό χαρακτήρα καθώς σχετίζεται με τους πρόσφατους περιορισμούς που επιβλήθηκαν με αφορμή την πανδημία COVID-19. Ταυτόχρονα εξετάζεται κριτικά η θεωρούμενη διεύρυνση των ανθρώπινων ορίων στις σύγχρονες κοινωνίες, σε αντιστοιχία με το ρόλο της γυναίκας, η μηχανική της ταυτότητας, το θέμα της βίας αλλά και ευρύτερα, τα συστήματα επιβολής κανόνων και τιμωριών. Η παγκόσμια επικαιρότητα άλλωστε, συνιστά πεδίον δόξης λαμπρόν στον συγκεκριμένο τομέα.
Η Biennale, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 30 Οκτωβρίου 2021, θα φιλοξενηθεί στην πόλη της Θήβας. Στις εκθέσεις και στα δρώμενα θα συμμετάσχουν και θα διαδράσουν καλλιτέχνες και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και η μαθητική κοινότητα της περιοχής.
Αναλυτικά:
● Διεθνής εικαστική έκθεση στην πόλη της Θήβας με θέμα: «ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ» / «ANTIGONE – LIMITS AND BORDERS».
● Έκθεση Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών με θέμα «Ο σύγχρονος πολιτισμός και η παράδοση των κειμένων». Το «μεγάλο βιβλίο», της καλλιτεχνικής ομάδας «Ορίζοντας Γεγονότων».
● Διεθνές συμπόσιο ανοιχτό στο κοινό πάνω στο θεωρητικό σχήμα της «κοινωνικής γλυπτικής».
● Έκθεση τέχνης της μαθητικής κοινότητας της περιοχής με θέμα: «ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ».
● Performances και εκπαιδευτικά δρώμενα με την συμμετοχή του κοινού.
Η Biennale SPHINX ιδρύθηκε το 2015 και ασχολείται με τη διασύνδεση του τεράστιου πολιτισμικού αποθέματος της πόλης της Θήβας με τη σύγχρονη τέχνη, προάγοντας έναν προβληματισμό παγκόσμιας εμβέλειας με στόχο την ίδια την κοινωνική ζωή. Η «κοινωνική γλυπτική» είναι η μέθοδος και το θεωρητικό όχημα της biennale που επιχειρεί την επαναφορά του χαμένου, αρχέγονου περιεχομένου της κοινωνικής συμμετοχής στην σύγχρονη τέχνη, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα το βαθύ νήμα που συνδέει το παρελθόν με τον σύγχρονο κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο η Biennale SPHINX επεκτείνει, δίνει διέξοδο και συνδέεται δυναμικά με ανάλογους προβληματισμούς, όχι μόνο καλλιτεχνικούς, που εξασκούνται στην Ευρώπη και διεθνώς.

ΠΟΤΕ: 2-30 Οκτωβρίου 2021
ΠΟΥ: ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, Δίρκης 23, Θήβα
INFO: https://www.sphinx-biennale.com/